Kardemummabullar med vaniljkräm

Dessa godingar går i princip inte att misslyckas med, den hemkokta lena vaniljkrämen får bullarna som smakar kardemumma och vanilj att bli alldeles saftiga och krämiga. Gick i största del efter Fridas recept, länk till hennes recept här
 
Men så här gjorde jag mina.
225 grader 10 min gräddtid
 
Vetedeg  
  • 500 g (5 dl) mjölk 
  • 50 g jäst (denna gång änvände jag torrjäst för första gången, gick bra!) 
  • 1-1,5 msk mortlade kardemummakärnor
  • 2 ägg små/medel
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 175  g smör rumstemp 
  • ca 600-900 g vetemjöl special
Fyllning
  • 250 g smör
  • 1 dl florsocker 
  • 1 dl farinsocker 
  • 1-2 tsk vaniljsocker  
  • 1 msk mortlade kardemummakärnor 
 
Vaniljkräm (halvera om du bara ska ha vaniljkräm till bullarna)
  • 1 st vaniljstång (eller 1/2 tsk vaniljpulver)
  • 500 g mjölk 
  • 5 äggulor  
  • 100 g strösocker 
  • 25 g vetemjöl
  • 25 g potatismjöl
  • 60 g smör 
Sockerlag 
  • 1 dl vatten + 1 dl socker +lite cintronzest = koka upp
Så här gjorde jag:
  1. Blanda alla ingredienser till bulldegen (börja med ca hälften av mjölet) låt gå i bakmaskin i 15-20 min. Ha i mjölet tills degen börjar släpper kanterna men fortfarande är lite "kladdig" men inte "klistrig".
  2. Fyllning: Medans degen går i maskin så vispar du ihop fyllningen till ett fluffigt smör
  3. baka ut degen på mjölat bord och knåda ihop den lite extra på bordet till en elastisk och fin deg. 
  4. Dela degen i två och kavla ut i rektanglar  
  5. Bre på fyllningen och vik i treslag, kavla ut lite till försiktigt.
  6. Skär remsor som du snurar och lindar ihop. Lägg på baklpåtspapper på plåtar och låt jäsa1,5h-2h.
  7. Medans bullarna jäser koka vanilkrämen, om du inte gjort den innan du börjad med bullbaket.
  8. Vaniljkräm:  8.1.Vispa ihop äggulor och socker. 8.2.Koka upp mjölken med vaniljstång/pulver. 8.3.Vispa ner mjöl och potmjöl i äggblandningen. 8.4.Vispa ner varma mjölken med tunn stråle i äggblandningen. 8.5.Häll tillbaka i kastrull och värm under konstant omrörning till krämen tjocknat. ta av från värmen och blanda kräm och rumstemp smör i ren bunke. Plasta och låt stå i kyl tills helt sval. 
  9. När det är dags för grädding. Ugnen skall vara på 225 grader över och undervärme. 
  10. Spritsa i vaniljkräm i mitten på bullarna genom att sticka ner spritspåsespetsen i botten i mitten på buller och tryck ut kräm medans du lyfter upp spritspåsen ur bullen. 
  11. Grädda i ca 10 min 
  12. Pensla med sockerlag och strö pärlsocker direkt när de kommer ut ut ugnen, låt svalna på galler. 
  13. Klart!