Kardemummabullar med vaniljkräm
Dessa godingar går i princip inte att misslyckas med, den hemkokta lena vaniljkrämen får bullarna som smakar kardemumma och vanilj att bli alldeles saftiga och krämiga. Gick i största del efter Fridas recept, länk till hennes recept här.
Men så här gjorde jag mina.
225 grader 10 min gräddtid
Vetedeg
- 500 g (5 dl) mjölk
- 50 g jäst (denna gång änvände jag torrjäst för första gången, gick bra!)
- 1-1,5 msk mortlade kardemummakärnor
- 2 ägg små/medel
- 2 tsk vaniljsocker
- 175 g smör rumstemp
- ca 600-900 g vetemjöl special
Fyllning
- 250 g smör
- 1 dl florsocker
- 1 dl farinsocker
- 1-2 tsk vaniljsocker
- 1 msk mortlade kardemummakärnor
Vaniljkräm (halvera om du bara ska ha vaniljkräm till bullarna)
- 1 st vaniljstång (eller 1/2 tsk vaniljpulver)
- 500 g mjölk
- 5 äggulor
- 100 g strösocker
- 25 g vetemjöl
- 25 g potatismjöl
- 60 g smör
Sockerlag
- 1 dl vatten + 1 dl socker +lite cintronzest = koka upp
Så här gjorde jag:
- Blanda alla ingredienser till bulldegen (börja med ca hälften av mjölet) låt gå i bakmaskin i 15-20 min. Ha i mjölet tills degen börjar släpper kanterna men fortfarande är lite "kladdig" men inte "klistrig".
- Fyllning: Medans degen går i maskin så vispar du ihop fyllningen till ett fluffigt smör
- baka ut degen på mjölat bord och knåda ihop den lite extra på bordet till en elastisk och fin deg.
- Dela degen i två och kavla ut i rektanglar
- Bre på fyllningen och vik i treslag, kavla ut lite till försiktigt.
- Skär remsor som du snurar och lindar ihop. Lägg på baklpåtspapper på plåtar och låt jäsa1,5h-2h.
- Medans bullarna jäser koka vanilkrämen, om du inte gjort den innan du börjad med bullbaket.
- Vaniljkräm: 8.1.Vispa ihop äggulor och socker. 8.2.Koka upp mjölken med vaniljstång/pulver. 8.3.Vispa ner mjöl och potmjöl i äggblandningen. 8.4.Vispa ner varma mjölken med tunn stråle i äggblandningen. 8.5.Häll tillbaka i kastrull och värm under konstant omrörning till krämen tjocknat. ta av från värmen och blanda kräm och rumstemp smör i ren bunke. Plasta och låt stå i kyl tills helt sval.
- När det är dags för grädding. Ugnen skall vara på 225 grader över och undervärme.
- Spritsa i vaniljkräm i mitten på bullarna genom att sticka ner spritspåsespetsen i botten i mitten på buller och tryck ut kräm medans du lyfter upp spritspåsen ur bullen.
- Grädda i ca 10 min
- Pensla med sockerlag och strö pärlsocker direkt när de kommer ut ut ugnen, låt svalna på galler.
- Klart!