Saftigaste kanelbullarna
Kanelbullar är inte mitt första val när det är fikadags, upplever att bullar lätt blir ganska torra och smakar inte så mycket.
Men med detta recept så väljer till och med jag kanelbullen!
Och här kommer receptet, Varsågoda och baka!
[Receptet är uppdaterat 20201005]
Ingredienser ca 30 st stora
Deg:
- 50 g jäst
- 500 g (5dl) mjölk
- 135 g (1,5dl) socker
- 1,5-2 tsk nymortlad kardemumma
- 1 tsk salt
- 200 g smör rumstempererat
- 2 st ägg
- 600-900 g (10-15 dl) vetemjöl (ha inte i för mycket)
Fyllning:
- 200g smör
- 50 g strösocker
- 80 g rörsocker elelr farinsocker
- 2 msk kanel
- 1/2 tsk vaniljpuver
- Ca 300 g mandelmassa
- Ev lite mjöl
Sockerlag:
- 1 dl socker
- 1 dl vatten
Gör så här:
Fördeg
- Smula jäst och blanda med fingervarmt mjölk. Vispa ner 2/3 av sockret
- Blanda i kardemumma, salt och hälften av mjölet. Låt bakmaskinen blanda ca 5 min.
- Låt fördegen jäsa i bunken under kökshandduk i 20 min.
Fyllning
- Mixa alla ingredienser och låt stå framme så den är redo att användas.
- vispa två ägg med resten av sockret till degen, blanda i fördegen. Blanda även ner rumstempererat smör och resten av mjölet i fördegen, blanda /knåda
- (Häll ner lite av det resterande mjölet i taget i degen (jag har en matsked att ösa med) ha i mjöl tills degen börjar släppa kanterna, då är den perfekt, den ska vara kladdig men inte fastna! Låt maskinen knåda degen i minst 5 min.)
- Kavla ut degen och bre på fyllningen, rulla ihop och portionera på plåtar eller formar.
- Låt jäsa under bakduk (eller i kall ugn) i ca 60 min.
- Grädda varje plåt i ca10-13 min i 175 grader varmluft.
- Pensla med sockerlag direkt när de kommer ut ugnen.
- Klart!


