Naturligt utan socker: Tomatsås
En god tomatsås kan man ha till det mesta, det här receptet satte jag ihop igår när vi skulle äta kyckling.
Först började jag tänka, vad är det för smaker i en tomatsås: tomat, lök, basilika, vitlök, salt, peppar och någon form av sötma. Alla ingredienser går utmärkt att köpa som naturliga råvaror, men sötman fick jag ta från fantasin, vilket blev morot och rödbeta
Ingredienser
- 1 st Rödbeta
- 1 st Morot
- 1/2 st Palsternacka
- 1 st Gullök
- 1 st stor vitlöksklyfta
- 1-2 dl Vatten
- Oregano
- Salt
- Peppar
- Mutti tomatkross (går bra att hacka bifftomater och låta reducera istället. Men eftersom muttis krossade tomater innehåller 99,8% tomat och salt så tycker jag den går utmärkt att använda)
Gör så här:
- Hacka morot, rödbeta, lök, och vitlök smått och stek tillsammans med lite fett och kryddor i någon minut.
- Slå på vatten och låt reducera på medelvärme, mixa ner det till pure om så önskas.
- Häll över den söta buljong/puren i en bunke och häll i tomterna i den kastrull du precis använt.
- Ha i buljongen/puren i omgångar tills det smakar bra, spara resten till nästa tomatsås.
- Smaka av med örter, salt och peppar. klart !